Wat is Velo?

Velo: speciaal voor ’t stad

Velo is een vorm van openbaar vervoer; het brengt je snel en fileloos overal waar je wil en kan ook goed gecombineerd worden met trein, tram of bus.

Het Velo-systeem dient om korte, functionele verplaatsingen te maken binnen de stad. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de fietsen. Vandaar dat het eerste halfuur van elke rit gratis is. Na dit halfuur worden extra kosten in rekening gebracht; je vindt meer info onder "tarieven".

Bekijk hier de gebruikersvoorwaarden.

Registreren
nieuwe gebruiker

Dagpas via kredietkaart - hier

weekpas via kredietkaart - hier

Jaarkaart via domiciliëring - hier

 

Een jaarkaart, week-  of dagpas bestellen?

Heel eenvoudig via deze website. Houd je identiteitskaart en kredietkaart bij de hand en ga naar het menu ‘Registreren’.

Wil je het hele jaar door op elk moment van de dag met de Velo kunnen rijden? Bestel dan nu een jaarkaart. Binnen de 10 dagen zal je je elektronische Velo-kaart ontvangen op je thuisadres, samen met nog veel meer handige Velo-informatie.

Wil je enkel een week- of dagpas? Deze kan je bekomen via het menu 'Registreren', via de klantendienst of via een wap-applicatie op je gsm.

Hoe ga je van start?

Het Velo-systeem is even gemakkelijk als fietsen: zodra je je jaarkaart hebt ontvangen en geactiveerd kan je meteen een fiets halen uit één van de vele Velo-stations. Na je rit lever je de Velo weer in bij het station dat het dichtst bij je bestemming ligt.

Gebruikers van dag- en weekpassen ontvangen geen kaart maar een gebruikerscode en een zelfgekozen paswoord; deze toets je in op de terminal van het Velo-station en je bent vertrokken…

Waar vind je de Velo-stations?

De fietsstations liggen in het gebied tussen de Singel en de Schelde en ook op linkeroever dicht bij de jachthaven. De locaties liggen op maximaal 400 meter van elkaar; daardoor is er normaal altijd een station op wandelafstand. Je vindt ze zeker in de omgeving van mobiliteitsknooppunten (tram- en bushaltes, treinstations, parkings) en belangrijke attractiepolen. 

Onder het menu 'Zoek een station' zijn alle Velo-stations weergegeven die in de eerste fase werden geïnstalleerd.

Download hier het plan met alle Velo-stations [pdf]

Download hier de meest recente lijst met alle stationsnummers en locaties [pdf]

Hoe lang kan je fietsen?

De Velo is een vorm van openbaar vervoer en is bedoeld voor korte ritten. Daarom is het eerste halfuur van elke rit telkens opnieuw gratis,  inbegrepen bij de prijs van de jaarkaart, week- of dagpas.

Fiets je toch langer dan een halfuur? Dan betaal je 0,50 euro voor het eerste extra halfuur, 1 euro voor de volgende 30 minuten en 5 euro per daaropvolgend uur. Je kan de fiets maximaal 4 uur aan één stuk gebruiken. Je mag de fiets elke dag, zo vaak je wilt, gebruiken.

Dag en nacht fietsen?

De Velo-fietsen zijn 365 dagen per jaar en 24/24 uur beschikbaar.
Elk station is uitgerust met een ‘SmartBike-Alertsysteem’ dat de bezettingsgraad van de stations doorgeeft aan het centraal beheersysteem. Het Velo-team streeft ernaar om alle stations zo goed mogeliik te bevoorraden.

Buiten de uren van deze servicedienst kan je de fietsen wel gebruiken, maar is het mogelijk dat je een leeg of een vol station aantreft. In dit geval kan je, door je kaart voor de lezer te houden, op het scherm zien waar de dichtstbijzijnde stations zijn. Daar kan je dan een fiets ophalen of terug brengen.

De service-uren zijn:

maandag t/m donderdag van 6 tot 22 uur.
vrijdag van 6 tot 24 uur
zaterdag van 8 tot 24 uur
zon- en feestdagen van 8 tot 22 uur

Weersverwachting
Antwerpen
Meer weer in Antwerpen

antwerpen antwerpen antwerpen velo

deltagids

logo vlaamse waterweg